18 Nisan 2018 Çarşamba

Bataklık

Kitap Adı: Bataklık
Özgün Adı: Störst Av Allt
Kitap Yazarı: Malin Persson Giolito
Çeviren: Yonca Mete Soy

Yayınevi: Yabancı
Sayfa Sayısı: 408
Baskı Yılı: 2018

Bu kitap bana büyük bir ters köşe yaptı ama öyle düşündüğünüz şekilde değil. Şöyle ki, bu kitabı çok aslında sevmeliydim ama hiç mi hiç sevemedim. Okumaktan en çok keyif aldığım kurgulardan birine sahip: Dava süreci.

Bir lisede, silahlı bir katliam yapılmış. Maja katliamdan sağ çıkan tek kişi ve sevgilisi ile en yakın arkadaşını öldürmekle suçlanıyor. Bu olay ülke çapında büyük bir yankı uyandırmış. Tarihin en büyük davası falan olarak takip ediliyor. 

Bu kurguları okumaya bayılırdım ama bu kitapta deyim yerindeyse sıkıntıdan bayıldım :D Her şeyden önce kitap yavaş. Yani, ÇOK YAVAŞ. Yaka silktirecek kadar yavaş ilerliyor. Kitabın 400 sayfa olmasının asla bir manası yok. Zaten sonunda da bir şey olmuyor, kitabın yarısıyla da anlatılırdı bu hikaye. 



Beni hayal kırıklığına uğratan bir diğer nokta da sonuydu. Tamam dedim, yavaş ilerliyor ama hadi sonunda bir bomba patlatsın. Yok, onu da yapmadı. Bombayı geçtim, doğru düzgün bitirmedi bile :D Maja'nın erkek arkadaşını neden öldürdüğünü anladık, peki ya en yakın kız arkadaşı? Kitap boyunca bunu ısıtıp ısıtıp önümüze sundu. Ama sona geldiğimizde ben hala neden yaptığını soruyordum. BEN Mİ ANLAMADIM YANİ BUNU SADECE?

Kitabı bu kadar anlamamamın sebebinin İsveç toplumuna hakim olmamaktan kaynaklandığını düşündüm şu an :D Çünkü kitabın Türkçe adının neden Bataklık olduğunu bile düşünüyorum şu an çünkü hikayeyle bağlantısını kuramıyorum :D Yazar tıpkı Amerika'da olduğu gibi ülkelerinde yaşanan okul katliamlarına mı dikkat çekmeye çalışmış? Belki de ergenlerin yaşadığı sorunlar, depresyon, intihar eğilimi falandı konu? Bilmiyorum, çünkü bana hiçbir şey geçmedi :D

Anlayacağınız üzere kitabı hiç sevemedim ve sevemediğim için de üzüldüm. Belki siz daha çok seversiniz bilemiyorum :D Bu arada Netflix dizi yapacakmış kendisini, daha fazla şey anlayabilmek umuduyla izlerim muhtemelen :D


Özgün konu ve güzel bir kurgu (%35): 3/5
Meh :D

Sürükleyici/Akıcı olma (%45): 1/5
Artık hareketlensin diye kitabı kemiriyordum :D

Çeviri ve baskı kalitesi (%5): 5/5
Sorun yoktu. 

Orijinal isim (%10): 3/5
Orijinal adı değil ama İngilizce adı Quicksand imiş zaten :D

Güzel kapak (%5): 3/5 
Fena değil. 

Final puanı: 2,2

1 yorum: